MOBILVIDEOs komplette guide til video-optagelse

Guiden er ”udlånt” fra tips & tricks-sektionen i “MOBILVIDEOs online kursus i video med CapCut”. Men først et par indledende ord om hvorfor video får så mange visninger på SoMe og web (Utålmodig? Så spring direkte til selve guiden).

Håndholdt video hitter

”Professionel” betyder ikke (længere) ”perfekt”.

Fra de SoMe-bureauer, som jeg er i kontinuerligt er i kontakt med ved jeg, at flertallet på SoMe (statistisk set) foretrækker “håndholdt”.

Det vil sige, at de er mere tilbøjelige til at stoppe op og se en video på sociale medier, når de kan se, at videoen er lavet af et “rigtigt menneske” med telefonen og ikke af et “smart mediebureau”:

Ryst gerne lidt på hånden, bævr gerne lidt i stemmen - og skulle håret sidde lidt anderledes end det plejer (og hvem ved det?) - er det bare fint.

Det perfekte er blevet uperfekt

Det uperfekte er helt perfekt, og “håndholdt” får flest visninger, delinger, likes og kommentarer. Reklamebranchen efterligner det febrilsk og kalder det for UGC video, der egentlige betyder selvproduceret video (men det er jo ikke fint nok, hvis det skal koste kassen at få lavet af et bureau).

Mere interaktion med dine videopslag øger naturligvis - og helt logisk - din omsætning af budskaber - eller produkter, hvis du har noget til salg.

Det autentiske får nemlig folk til at stoppe op og sænke paraderne - så pas på, at forfængeligheden ikke tager over med tiden, så dine videoer ikke bliver for lækre og reklameagtige.

Telefoner optager efterhånden video, der er svær at skelne kvalitetsmæssigt fra traditionelle DSLR- og videokameraer.

Udover at folk foretrækker autentisk fremfor “reklame” er SoMe algoritmerne på Facebook, Instagram, TikTok og Linkedin også indstillet til at favorisere mobilvideo.

Nå men ... tilbage, eller frem, til guiden:

MOBILVIDEO.dks optage-guide

Guiden tager udgangspunkt i optagelsen af en videoselfie, men 99 % af indholdet vil også være relevant viden i forbindelse med optagelse af enhver anden type af video. Brug guiden som en huskeliste, så kan det ikke gå galt.

A. forbered dit videoindhold

Notér nogle bullet points (eller et komplet manuskript/talepapir), der opsummerer hoved- elementerne i din mobilvideo. Hvis det er et talepapir, så indøv talen et par gange. Du behøves ikke aflire alt i dit manuskript ord for, hvilket kan blive lidt mekanisk, men lav noter eller skript, simpelthen for at få styr på, hvad du omtrent vil sige før kameraet ruller. Og gør det kort.

B. Vælg en egnet lokation

Vælg en lokation for din videooptagelse, som giver mening i forhold til dit emne og indhold i din video. Handler din video om erhverv, vælg et kontormiljø - handler den om natur, vælg et naturmiljø, osv. Skel til lysforholdene. Udendørs er ofte godt, eller foran et vindue (med ansigtet mod lyset).

Når du vælger din lokation, så forsøg at undgå følgende:

• For skarpt lys direkte i kameraet (eller i dine øjne)

• For dårlig/lav belysning

• For meget baggrundsstøj

• En alt for travl baggrund, der distraherer fokus på dig

Vær også opmærksom på, at telefonkameraer typisk ikke er gode i dårlig belysning (selvom det bliver markant bedre for hver gang, der kommer en ny model på markedet).

Optager du udendørs i skarp sol, så drej siden til sol-retningen, så du ikke kniber øjnene sammen.

C. Vælg selfie-kameraet eller det store kamera bagpå telefonen

Selfiekameraet (frontkameraet) er nemmere at optage med, fordi du kan se dig selv på skærmen samtidig med, at du komponerer billedet og optager.

Dog giver den lidt mindre linse en anelse dårligere billedkvalitet. Men, har du en telefon af nyere dato kan du stadig få et fantastisk godt resultat med frontkameraet.

Der er også andre løsninger, hvor du kan bruge en app og to telefoner og på den måde få dig en monitor, som viser, hvad bagerste (store) kamera optager – noget jeg også, om ønsket, lærer fra mig på en af mine fysiske eller online workshops.

D. Positionér og stabilisér telefonkameraet

Bestem dig for, hvor du vil placere din telefon og placér dit stativ eller anden telefonholder, så du er helt klar. Har du ikke et stativ bruger du bare en vindueskarm, en stol, nogle bøger eller en hylde som du positionerer i den rigtige højde. Eller en kombination af bøger og ”noget”.

Du kan også læne/presse telefonen op mod en væg (læne dig svagt mod telefonen) eller endnu bedre mod en rude for på én gang at stabilisere din selfie-optagelse og samtidig få et godt naturligt lys fra solen. Lyset er bedst morgen og aften, når det står lavt.

Kameralinsen skal være en anelse under øjenhøjde, når du er klar til at filme, så du kigger en lille smule ned på kameraet, men endelig ikke for meget.

Hvis du gerne vil bevæge dig rundt, mens du optager kan det være nødvendigt med en stabilizer, fx en DJI Ozmo, men nogle telefoner har så god en stabilisator indbygget, at det er muligt uden. Her må du eksperimentere dig frem.

En (billig) selfiestang kan giver noget af den samme stabiliserende effekt, som en dyr (DJI Ozmo) vil også give dig et bedre look end, hvis du blot holder telefonen i hånden. Hvil evt. selfiestangen mod noget for ekstra stabilitet.

Dog - det kan det være en god pointe at gøre dig helt uafhængig af ekstraudstyr og vænne dig til at bruge din egen krop - eller hvad der nu er for hånden af ”stativmaterialer” - så du ikke bremses af, at du lige ”mangler noget” for at kunne lave din video.

Undskyldninger for ikke at lave video kan der være rigeligt af i forvejen, og det handler i virkeligheden om en skam som de fleste af os bærer på – ubevidst – indtil kameraet lader os mærke den. Heldigvis kan skammen trænes væk – og når du kan performe foran kamera, bliver det langt lettere at gøre det in real life over for andre ... så der ligger meget for enden af mobilvideo-regnbuen, hvis du tør. Og det er jeg næsten sikker på, at gør.

Ellers var du jo ikke her..

E. Rens kameralinsen

Rens kameraet for at fjerne fedtstof fra strejfende fingre. Fx ved at gnide kameraet mod din bluse eller andet stof.

Opsummering

  1. Forbered dit indhold

  2. Vælg en passende lokation

  3. Vælg selfie/frontkameraet eller det store kamera bag på telefonen

  4. Stabiliser og positionér telefonkameraet

  5. Rens kameralinsen

F. Arrangér lys

Formålet med lyssætning er først og fremmest, at det du filmer - fx dig selv - træder fri af baggrunden.

Derfor, anbring noget lys foran dig eller en smule skråt foran dig, så du er mere oplyst end din baggrund. Har du flere lamper, så placér gerne en lampe på gulvet bag dig, pegende mod din nakke/ryg, som adskiller din kontur/omrids fra baggrunden.

Hvis du ikke har en decideret fotolampe, som fx et ringlight eller en lysboks (begge dele kan erhverves for mellem 4-700 kr.) kan du bruge et vindue, en kontorlampe, en pære, en gulvlampe – eller lignende.

G. arranger videoLyd

Nyere telefoner har udmærkede mikrofonsystemer, og laver du en selfie eller et interview skal du blot huske at holde telefonen inden for 2 meters afstand og gerne tale højt og tydeligt (vær opmærksom på at undgå evt. baggrundsstøj). Du kan ikke fx fremvise en bil i total-format, mens du fortæller om den, så vil afstanden til din mikrofon blive for stor, men er du fokus er en kamera (mikrofon-) afstand på 1-2 meter optimal.

Tilknyt ekstern mic: Du kan også bruge et eksternt mikrofonsystem. Markedet for mikrofoner til telefoner er en jungle, med rigtig meget grej, der kun fungerer ... næsten - og du er meget velkommen til at tage kontakt til mig for (gratis) rådgivning på tlf. 20 99 65 98 - og jeg sælger ikke selv udstyr, så du får ærlig rådgivning hos mig.

Hvis du ikke har en ekstern mikrofon, så lad ikke det stoppe dig. Mikrofonerne på telefonerne fungerer rigtig godt, så længe du er i et stille rum uden baggrundsstøj.

Bonustip: Vil du fokusere lydoptagelsen på dig selv eller en interviewperson så kan du med fordel slå ”stereo-optagelse” fra i ”Indstillinger” under ”Kamera”. Så optager telefonen mindre af det omgivende lydmiljø, så du får en bedre speak.

H. Gør din telefon eller tablet klar til optagelse

  1. Sørg for at du har minimum 3,5 GB plads i din kamerarulle.

  2. iPhone/iPad: Tjek det under: Settings > Generelt > iPhone Lagringsplads. Hvis du

    ikke har nok plads, så overfør fx noget af indholdet til en fotomappe på din computer. Eller tilkøb mere iCloud-lagringsplads i ”Indstillinger”.

    2. b. Android/tablet: tjek det under Settings > Device Care > Storage.

  3. I ”Indstillinger” – ”kamera” kan du indstille dit videokvalitet. Hvis du har en nyere telefon (siden 2020) og god plads i kamerarullen anbefaler jeg en høj kvalitet - fx 2, 4 eller 8 K. Har du mindre plads eller har en telefon af ældre dato, anbefaler jeg 1080, som rummer fire gange færre pixels og fuldt ud matcher behovet på de fleste sociale medier.

  4. Laver du primært video til Youtube så vælg en liggende telefon. Laver du primært video til Facebook så vælg kvadratisk format og laver du primært video til Instagram og TikTok, så vælg højformat - eller kvadratisk. Laver du videoer til mange forskellige medier, inklusive Youtube og Vimeo, så fungerer det liggende format på tværs af medier.

  5. Sæt (i god tid) din telefon I oplader, så du ikke løber tør for batteri under optagelsen.

I. Sæt din telefon på fly-tilstand eller ”forstyr ikke”

Undgå at blive forstyrret af telefonopkald og notifikationer ved at sætte din telefon i flytilstand eller forstyr ikke.

iPhone/iPad: Indstillinger - “flytilstand”.
Android/Tablet: Indstillinger - meddelelser - “forstyr ikke”

J. Lås dit kameras lys-indstilling

De fleste telefonkameraer vil automatisk justere lysfølsomheden, mens du optager. Det vil sige at kameraet skruer op og ned for lysmætningen i din optagelse, hvis lyset ændrer sig – eller hvis du bevæger dit kamera, mens du filmer.

Det er smart, når du filmer udendørs, hvor kameraet flyttes rundt, men i et kontrolleret miljø (som det du netop har sat op) betyder det, at ved den mindste forskydelse af kamera eller motiv vil dit kamera justere lyset. Det kan give et flare, et uhensigtsmæssigt skær eller skift, i din video, som du helst vil undgå.

For at bevare en konstant lyssætning (eksponering) kan du slå ”Auto-Exposure Lock” til ved at åbne din kamera app, indstille den ”på video” rette kameraet mod dit motiv og trykke på det sted i dit billedudsnit du vil eksponere efter (typisk dit ansigt, hvis du laver en selfie) på skærmen indtil, der viser sig en lille gul firkant øverst på skærmen, hvori der står ”AE/AF-Lock”, hvilket indikerer, at du har slået den automatiske eksponering/lyssætning fra.

Sådan gør du: Åbn din videoapp, komponer dit billede (med dig selv i midten eller i siden af billedudsnittet) og tryk på skærmen på motivet (dig/interviewperson) indtil eksponering og fokus er låst.

K. Optag en testvideo

Lav en kort testvideo for at se om billedudsnit, lys og lyd er som forventet. Det tager energi at optage en en hel video for blot at konstatere at kameraet stod skævt, eller den eksterne mikrofon ikke var tilsluttet rigtigt.

NB. Hvis du har et eksternt mikrofonsystem sat i telefonen, vil du være nødt til at unplugge dette, før du kan høre lyden på din video.

L. SÅ er det tid til at optage mobilvideo

Synes du, at det var lidt af en mundfuld?

Bare rolig, der er en første gang for alt og næste gang bliver det selvfølgelig meget nemmere – og husk, at video bliver vigtigere at kunne i takt med at andelen af videokommunikation på internettet, snart udgør 80 %, så det du gør er i høj grad indsatsen værd.

Husk følgende

  • Tjek at autoeksponering stadig er låst

  • Rens kameralinsen

  • Vær opmærksom på om lyset er skiftet undervejs, da lysskift særligt bliver tydelige,

    hvis du i redigeringen klipper pauser ud

  • Kig direkte i kameralinsen og hold øjenkontakt med “publikum”

  • Vær opmærksom på støj og bevægelige objekter i baggrunden

  • Når du starter: Tryk optag og bring dig i position, fx i midten, eller i siden, af

    billedet, og vent 2 sekunder, før du siger noget (som kan klippes ud i

    redigeringen), så folk ikke skal se dig fumle rundt efter stop record-knappen

  • Når du slutter: Hold position og øjenkontakt (evt. smil) i 2 sekunder før du rækker

    ud og stopper dit kamera, så du kan klippe din armbevægelse ud bagefter

  • Din video gemmes automatisk i kamerarullen, når du stopper optagelse.

    Vil du OGSÅ lære at redigere din video, når du har optaget den?

    Næste skridt for dig kunne være at lære at redigere dine videoer med logo, tekst og musik mm., så du får endnu flere muligheder for at lave video, der fanger målgruppes opmærksomhed online:

    Hvis du får lyst til at lære mobilvideo fra A-Z det vil sige lære at klippe, indsætte logo, musik og undertekst er du altid velkommen på et af mine kurser – hos dig eller via Zoom – eller online hvor du lærer hele mobilvideohåndværket fra din computer, når det passer dig. På online videokurset vil der også være videoguides, der i levende billeder forklarer indholdet af denne guide.

Thomas Dahl Nordlund

Cand.mag, journalist og videograf med forkærlighed for kommunikation, der gør en positiv forskel for mennesker og bundlinjer. 

https://www.mobilvideo.dk
Forrige
Forrige

MOBILVIDEO.dks guide til videoudsnit på sociale medier

Næste
Næste

Hvor lange skal videoer være til forskellige Sociale medier i 2025?