Er en smartphone nok til professionel videoproduktion?
Alle kan lære at lave mobilvideo som denne, der er optaget, redigeret og tekstet med en smartphone på under en arbejdsdag - og kvaliteten fejler bestemt ikke noget.
Kameratelefoner overhaler traditionelt videoudstyr
Kameratelefoner kan i dag konkurrerer med med “rigtige” videokameraer. Hvis du ikke tror mig, så se lige videoen herover, der udelukkende er optaget, redigeret og undertekstet (og leveret) via en smartphone samme dag.
Og som garvet videograf ved jeg at det personen bag kameraet - og ikke kameraet - der gør den store forskel, når vi taler seværdig film og video.
Og i dag handler professionel videostrategi om at eksperimentere og lave mange videoer. Simpelthen fordi ingen på forhånd ved, hvad som går viralt. Og selv den dyreste videoproduktion forsvinder strømmen. Hurtigt. Video er derfor noget, der drevet af sociale mediers algoritmer bør produceres ofte. Gerne ugenligt og endnu bedre, dagligt, hvis du vil sikre dig eksponering, der hvor dine målgrupper er.
Smartphonekameraerne bliver konstant bedre
Kameratelefonerne bliver bare bedre og bedre for version, der udgives, og er du kommunikationskonsulent - eller sågar full time professionel videoproducent - kan telefonen i mange tilfælde alt det den skal. Særligt, hvis du ved, hvordan du kender telefonens kameraindstillinger, kender de bedste videoapps og ved, hvordan du fører kameraet og arrangerer dig i forhold til lys og lyd.
MOBILVIDEO.dk anbefaler iPhones og Ipads til kommerciel videoproduktion
Iphones indbyggede kamera-app er sublimt, hvis du vil optage farveægte og video i 4K. Bruger den kameraappens indbyggede “Filmisk Funktion”, der er videoformatets pendant til Portrætfunktionen, opnår du den lækre slørede baggrund, i filmsproget kaldet “Bouché”, der skærper videoens cinematiske udtryk.
bedste mobilvideokamera i 2025?
Det bedste kamera leveres utvivlsomt af Apple med deres iPhone 16 Pro. Redigerer du på direkte på telefonen (hvilket giver dig den hurtigste videoproces!), så overvej Pro max-udgaven, der tilbyder dig maksimal skærmplads under redigeringen. At den fylder lidt mere i lommen er en vanesag … ved jeg af erfaring.
Hastighed is key
Mobilvideospecialist, Thomas Dahl Nordlund om smartphones til professionel videoproduktion:
“En af grundende til at folk vælger MOBILVIDEO.dk, som videoproducent er, at jeg optager, redigerer, undertekster og producere video på stedet, samme dag. Udover at mobilvidekonceptet betyder videolevering samme dag, giver processen sikkerhed for at alle er tilfredse med slutproduktet, som evalueres og finjusteres i dialog undervejs af videoparterne i løbet af dagen”.
En typisk mobilvideo optagedag (som den der gik forud for videoen med Zirq Solutions):
Kaffemøde og manuskriptbearbejning (8.00)
Valg af optagelokation(er)
Optagelse
Redigering 1 (ca kl. 11.00)
Korrektur 1 (ca kl. 14.00)
Redigering 2 (ca. kl. 13.00)
Korrektur 2 (ca kl. 15:30)
Eventuelt undertekstning & færdig videoproduktion (ca 16.00)
Evt. rådgivning vedr. strategisk brug af video
Dag er slut (ca kl. 15-16)
Alle kan lære at skyde professionel video med smartphones
Det kræver lidt øvelse og rutine at lave mobilvideo på et professionelt niveau, og her er et fysisk mobilvideokursus eller et online videokursus en god genvej, så du slipper for at tilbringe årevis foran Youtube.
Videokameraets pris eller type er ikke afgørende, hvad ellers mange tror. Og videoproduktion med traditionelt kameraudstyr giver en række økonomiske og tekniske benspænd.
Vidste du fx at et Sony A/ M5, der koster cirka 30.000 ikke kan optage 4K i mere en 45 minutter, før standardbatteriet skal til opladning?
DET er - oveni alle indstillingsmulighederne - en stressfaktor, når du har en travl kunde.
Supplerende kameraLinser er langt billigere til telefonkameraer end til videokameraer
En anamorfisk linse, som den brugt i Netflix mobilvideoen High Flying Bird (kombineret med en iPhone 8S) koster i dag 1500 DKK, mens den til et filmkamera koster 500.000 DKK.
Det siger lidt om perspektivet. Mobilvideoteknologi er modsat et “rigtigt” videokamera, et masseprodukt og du får derfor langt mere teknologi for pengene.
MObilen er nok til professionel videokommunikation
Derudover har med mobilkameraet samtidig videoarkiv, fotoarkiv og distribution på dig. Og du kan redigere og undertekste i bussen, i flyet, i bilen, på arbejdet eller derhjemme på sofaen, før du uploader minuttet efter. Agilt og magtfuldt.
Speed is king
Først og fremmest kan du lave video med telefonen cirka 5 gange så hurtigt som med tradionelt udstyr. Deraf den langt lavere pris per videoproduktion, hvilket naturligvis er værdsat hos kunden, der pludselig har råd til at lave 5 gange så mange videoer gennem samarbejdet med mobilvideoproducent. Og kvantiteten slår kvalitet i dag, hvor det vigtige er at være lige i ansigtet på kunden online hver uge, men endnu bedre, hver dag.
Konklusion
Ja, smartphonesteknologi er tiltstrækkeligt til optagelse og redigering af professionelle videoproduktioner og flere Hollywoodproduktioner er optaget med smartphones og her har iPhone fra Apple ofte lagt udstyr til.